Is het beter om bifocale of multifocale lenzen te krijgen?

Progressieve lenzen bieden het meest natuurlijke zicht voor de drager door naadloos over te schakelen tussen nabije en verre voorschriften in de lens. Bifocale lenzen bieden een duidelijk onderscheid tussen voorschrift voor dichtbij- en veraf zicht in de lens.

Is het beter om bifocale of multifocale lenzen te krijgen?

Progressieve lenzen bieden het meest natuurlijke zicht voor de drager door naadloos over te schakelen tussen nabije en verre voorschriften in de lens. Bifocale lenzen bieden een duidelijk onderscheid tussen voorschrift voor dichtbij- en veraf zicht in de lens. Hoewel veel mensen onmiddellijk voor een progressieve lens kiezen, kan een bifocaal beter passen bij uw levensstijl en zichtbehoeften. Sommige mensen vinden het sterke onderscheid tussen Rx's van een bifocale lens comfortabeler voor hun zicht.

Daarentegen elimineren progressieve lenzen de duidelijke scheidslijnen tussen verschillende voorschriften. In plaats daarvan zijn er geen lijnen in de lens, je zicht verloopt soepel. Net als bifocale lenzen kijk je nog steeds omhoog om objecten te zien die ver weg zijn. In tegenstelling tot bifocale, hebben progressieven een midden- of tussengebied.

Je kijkt recht vooruit om objecten op de halve fond te zien, zoals een computerscherm. En je kijkt naar beneden om objecten dicht bij je gezicht te zien, maar je maakt deze bewegingen natuurlijk toch. Bijna iedereen ouder dan 65 jaar zal een verminderde elasticiteit van de lenzen van hun ogen ervaren, een aandoening die presbyopie wordt genoemd. Degenen onder ons die het geluk hebben om tot die leeftijd perfect zicht te hebben, hebben alleen een leesbril nodig om te helpen bij het zicht van dichtbij.

Voor de 42 procent van de Amerikanen die bijziend zijn, zal om te beginnen echter een complexere oplossing nodig zijn, zoals bifocale, trifocale of progressieve lenzen. Bij bifocale lenzen hoeft u deze opties niet te kiezen omdat individuele parameters niet zo relevant zijn voor uw ervaring met de lenzen als met multifocale lenzen. Afgezien van de esthetische aantrekkingskracht, lossen progressieve lenzen ook een vervelend probleem op dat veel voorkomt bij bifocale lenzen; ze presenteren soms het probleem van 'springen' dat optreedt wanneer de drager verschuift van het bekijken van een ver weg object naar een close-up object. Als u presbyopie heeft, hoeft u misschien niet onmiddellijk progressieve of bifocale lenzen te dragen.

Maar de technologie van de progressieve lenzen bereikte een groter marktaandeel vanwege ze allemaal in één mogelijkheid die je krijgt. Met technologische vooruitgang hebben de progressieve lenzen van vandaag deze vervaging echter verminderd om actieve dragers een beter zicht te bieden. Progressieve lenzen zijn een modernere benadering van brillen die aanpassingen vereisen voor meerdere gezichtsvelden. Bifocale lenzen hebben een traditioneel ontwerp met lijnen tussen de gezichtsvelden, terwijl progressieve lenzen naadloze lensovergangen bieden en geen zichtbare lijnen hebben - een verkoopargument voor velen.

Uw oogarts kan ook met u praten over de voor- en nadelen van verschillende opties, van chirurgie tot contactlenzen tot bifocale lenzen. Als je ergens tussen de jaren 60 en de jaren 90 bent geboren, herinner je je waarschijnlijk volwassenen om je heen die bifocale lenzen droegen, of een bril met twee lenzen. Progressieve lenzen bieden dezelfde voordelen als traditionele bifocale lenzen zonder de gedefinieerde lijnen, een ontwerpkenmerk dat vaak erg aantrekkelijk is. In plaats van de traditionele bifocale lenslook te dragen met gedefinieerde zichtgebieden, zijn progressieve lenzen lijnvrije multifocale lenzen met een naadloze progressie van vergrotingsvermogen.

Bifocale lenzen hebben sindsdien een lange weg afgelegd, met een soepelere lensovergang, nauwkeurigere voorschriften en een betere plaatsing van de lens.