Kunnen multifocale lenzen duizeligheid veroorzaken?

Ja, multifocale glazen kunnen duizeligheid veroorzaken. Als de drager gevoelig is voor de veranderingen in de visuele waarneming die gepaard gaat met progressieve lenzen.

Kunnen multifocale lenzen duizeligheid veroorzaken?

Ja, multifocale glazen kunnen duizeligheid veroorzaken. Als de drager gevoelig is voor de veranderingen in de visuele waarneming die gepaard gaat met progressieve lenzen. De drie verschillende brandpuntsafstanden van multifocale lenzen kunnen dragers vatbaar maken voor duizeligheid en duizeligheid. Van lange tot middellange tot korte afstand bieden de lenzen een gradiënt van toenemende sterkte.

Terwijl het bovenste gedeelte bedoeld is voor wandelen, autorijden en andere activiteiten die zicht over lange afstanden vereisen; het onderste gedeelte is bedoeld voor lezen, schrijven en andere activiteiten. Terwijl je op en neer kijkt, bewegen je ogen snel van de ene zichtsterkte naar de andere. Objecten lijken misschien rond te springen. Dit kan ervoor zorgen dat je je onstabiel voelt.

Je hersenen moeten zich aanpassen aan verschillende sterktes terwijl je ogen rond de lenzen bewegen. Dat is waarom je je misschien duizelig voelt. Hoewel een nieuwe bril visuele duizeligheid kan veroorzaken, is een bril op zichzelf meestal niet de oorzaak van langdurige, aanhoudende duizeligheid. Vooral als de opticien en uw oogarts alles hebben geprobeerd wat ze kunnen doen om te proberen uw duizelingwekkende symptomen te verbeteren.

Sommige mensen kunnen de aanpassingsperiode mogelijk niet aan. Mensen die last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of vatbaar zijn voor bewegingsziekte, kunnen zich mogelijk niet aanpassen aan progressieve lenzen. Het probleem voor de hersenen is vrij eenvoudig als de lenzen slechts één optisch vermogen hebben. Als je bifocale lenzen draagt, moeten de hersenen twee verhoudingen gebruiken, één voor de bovenkant van de bril en een andere voor de onderkant vanwege de verschillende delen van de lenzen.

Het moet ook snel van verhoudingen heen en weer wisselen terwijl je door de boven- of onderkant kijkt. Dit probleem is complexer met trifocale lenzen en lenzen met progressieve toevoeging. Bij progressieven treedt een geleidelijke verandering in optische vergroting op als u vanuit het midden van de lens naar het leesgebied kijkt. Dit betekent dat je hersenen de VOR-verhouding constant moeten veranderen terwijl je op en neer kijkt door de lens.

Dit extra werk is niet leuk voor een al overbelast brein. Bovendien hebben de progressieven zones van vervorming in de onderste hoek van de lenzen; de vervormingen zorgen ervoor dat de hersenen nog harder werken. Praat met uw oogzorgverlener om te bepalen of een progressieve lens een goede optie voor u is of dat er een beter alternatief is. lenzen met een progressieve bril kunnen een zwemeffect veroorzaken, wat het perifere zicht beïnvloedt en het zicht aan de randen van de lenzen kan verstoren.

Traditionele bifocale lenzen vertonen daarentegen merkbare lijnen tussen elk verschillend lensvermogen, wat een kleine ergernis kan zijn voor iedereen die een paar draagt. In tegenstelling tot traditionele bifocale lenzen, die slechts twee soorten brekingsfouten tegelijk corrigeren, of zelfs andere multifocale lenzen, hebben progressieve lenzen niet de bisectie en visuele lijn tussen de variabele corrigerende delen van de lens. Maar als je altijd een bril of contactlenzen hebt gedragen, dan kunnen bifocale, trifocale of multifocale lenzen het lukken. Draag in de tussentijd uw nieuwe lenzen niet voor zaken waar het gezichtsvermogen van cruciaal belang is, zoals tijdens het autorijden, totdat u volledig bent geacclimatiseerd.

In het tweede deel, met de bijwerkingen, zouden je ogen, spieren op een onevenwichtige manier moeten buigen om de progressieven te kunnen gebruiken, wat zou kunnen leiden tot een onevenwichtige houding om de onevenwichtige spierspanning te compenseren. Maar het moet duidelijk zijn dat duizeligheid of het wazige gevoel gewoon moet blijven zolang je progressieven draagt en dan kan worden geoptimaliseerd. Deze lenzen kunnen erg moeilijk zijn om aan te wennen en ze kunnen zelfs leiden tot gevoelens van lichamelijke ziekte. Progressieve brillenglazen hebben voordelen, maar ze kunnen moeilijk zijn om aan te wennen en zijn misschien niet voor iedereen ideaal.

U kunt overwegen om blauwlichtblokkerende lenzen te kopen, ook wel computerbril genoemd omdat blauw licht afkomstig is van computerschermen. Als ik het heb over scheve vervorming, heb ik het over een rechte lijn die je waarneemt als gebogen in de onderste helft van de lens. Fabrikanten van progressieve lenzen werken er voortdurend aan om vervormingen en wazigheid in de onderste periferie van de lenzen te verminderen, maar die nadelen zijn er nog steeds. .