Waarom multifocale lenzen gebruiken?

Progressieve lenzen hebben drie voorschriften in één bril. Dat stelt u in staat om close-up werk te doen (zoals het lezen van een boek), werk op middellange afstand (zoals het bekijken van een website op een computer) of op afstand bekijken (zoals autorijden) zonder dat u uw bril hoeft te verwisselen.

Waarom multifocale lenzen gebruiken?

Progressieve lenzen hebben drie voorschriften in één bril. Dat stelt u in staat om close-up werk te doen (zoals het lezen van een boek), werk op middellange afstand (zoals het bekijken van een website op een computer) of op afstand bekijken (zoals autorijden) zonder dat u uw bril hoeft te verwisselen. Daarentegen elimineren progressieve lenzen de duidelijke scheidslijnen tussen verschillende voorschriften. In plaats daarvan zijn er geen lijnen in de lens, je zicht verloopt soepel.

Net als bifocale lenzen kijk je nog steeds omhoog om objecten te zien die ver weg zijn. In tegenstelling tot bifocale, hebben progressieven een midden- of tussengebied. Je kijkt recht vooruit om objecten op de halve fond te zien, zoals een computerscherm. En je kijkt naar beneden om objecten dicht bij je gezicht te zien, maar je maakt deze bewegingen natuurlijk toch.

Activiteiten die een groot detailzicht op korte afstanden vereisen, worden natuurlijk moeilijker naarmate we ouder worden. Veel mensen dragen meerdere brillen bij zich voor verschillende doeleinden, dit kan vervelend zijn. Zelfs met bifocale of trifocale cellen kan er enige wazigheid zijn op verschillende afstanden. Progressieve lenzen weerspiegelen uw zicht beter voordat u presbyopie ervaart, waardoor het zicht op elke afstand comfortabeler wordt.

Je kunt eindelijk je leesbril tegen de stoeprand trappen. Veel volwassenen met presbyopie wenden zich tot progressieve lenzen voor de beste zichtcorrectie zonder lijnen. En als u presbyopie en astigmatisme heeft, kunnen progressieve lenzen een effectieve behandelingsmethode zijn. Ook wel no-line bifocale lenzen genoemd, verpakken progressieve lenzen drie afzonderlijke recepten in één lens.

Het personeel van de praktijk is experts op het gebied van ooggezondheid, waaronder routinematige lensaanpassing op recept, oogonderzoek, progressieve bril, hoornvliesbrekingstherapie, zonnebrillen en nog veel meer. De volgende stap zou zijn om uw oogarts te raadplegen over de beste soorten multifocale lenzen voor uw oogproblemen. De meeste mensen kunnen zich veel gemakkelijker aanpassen aan multifocale lenzen dan aan bifocale of trifocale lenzen. Multifocale contactlenzen werken op vrijwel dezelfde manier als progressieve lenzen, met verschillende zones ingebouwd in het ontwerp van de lens voor meerdere soorten afstandsweergave.

Sommige mensen noemen ze lenzen met progressieve toevoeging, die kunnen worden ingekort tot het (heel schattige) acroniem PAL. Progressieven zien er precies zo uit als „gewone brillen op sterkte” met ononderbroken en transparante lenzen. Deze zijn beschikbaar voor multifocale lenzen en uw oogarts kan u de coatings aanbevelen die geschikt zijn voor uw gezichtsbehoeften. Als u overweegt over te schakelen op multifocale lenzen, wilt u weten wat de voordelen en andere factoren zijn waarmee u rekening moet houden voordat u de wijziging aanbrengt.

Als je bijvoorbeeld gewend bent geraakt aan bifocale lenzen, zal het even wennen zijn om over te schakelen op progressieven. Als de oogarts van uw kind u informeert dat uw kind hypermetropie en bijziendheid heeft, overweeg dan multifocale lenzen. Met technologische vooruitgang hebben de progressieve lenzen van vandaag deze vervaging echter verminderd om actieve dragers een beter zicht te bieden. Als u al enkelzichtlenzen draagt en denkt dat u misschien ook progressieven nodig heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw multifocale lenzen uw huidige enkelzichtsterkte kunnen bevatten, zodat objecten op elke afstand kristalhelder overkomen.

Er zijn inderdaad enkele problemen met progressieve lenzen, zoals een lange aanpassingsperiode voor sommige mensen. Hoewel veel mensen onmiddellijk voor een progressieve lens kiezen, kan een bifocaal beter passen bij uw levensstijl en zichtbehoeften.