Wat is een van de belangrijkste problemen met multifocale lenzen?

Een patiënt die moeite heeft zich aan te passen aan progressieve lenzen, kan het gevoel hebben dat hij een slechte balans heeft of dat hij wiebelig loopt met zijn nieuwe bril. Misschien zijn de randen van hun zicht onevenredig groot of onevenredig klein.

Wat is een van de belangrijkste problemen met multifocale lenzen?

Een patiënt die moeite heeft zich aan te passen aan progressieve lenzen, kan het gevoel hebben dat hij een slechte balans heeft of dat hij wiebelig loopt met zijn nieuwe bril. Misschien zijn de randen van hun zicht onevenredig groot of onevenredig klein. De drie verschillende brandpuntsafstanden van multifocale lenzen kunnen dragers vatbaar maken voor duizeligheid en duizeligheid. Van lange tot middellange tot korte afstand bieden de lenzen een gradiënt van toenemende sterkte.

Terwijl het bovenste gedeelte bedoeld is voor wandelen, autorijden en andere activiteiten die zicht over lange afstanden vereisen; het onderste gedeelte is bedoeld voor lezen, schrijven en andere activiteiten. Een veelgemaakte fout die mensen maken wanneer ze hun lenzen voor het eerst dragen, is uit de verkeerde brandpuntsafstand kijken, waardoor hun zicht wazig wordt en leidt tot een algemeen gevoel van duizeligheid. Dit probleem kan worden opgelost door de bril op de juiste manier aan uw gezicht aan te passen en te leren uw hoofd te bewegen wanneer u naar iets zoekt, in plaats van alleen uw ogen te bewegen. Mensen hebben de neiging om alleen hun ogen te bewegen als ze naar een object kijken.

De gradiënt van het toenemende lensvermogen betekent echter dat dragers extra waakzaam moeten zijn in hoe ze naar een object kijken. Wanneer u multifocale lenzen draagt, is het belangrijk dat u uw hoofd beweegt en niet alleen uw ogen wanneer u zich op objecten op verschillende afstanden concentreert. In wezen moet je neus wijzen naar het object waar je naar wilt kijken. Voordat u zich aan deze kleine nuance aanpast, kunnen progressieve lenzen ervoor zorgen dat dieptewaarneming niet goed aanvoelt.

Progressieve of multifocale lenzen hebben een onverdiende reputatie opgebouwd omdat ze moeilijk te gebruiken zijn. Mensen hebben gemeld dat ze zich onstabiel voelen, niet kunnen lezen of er zelfs helemaal niet uit kunnen kijken. Sommige mensen kunnen de aanpassingsperiode mogelijk niet aan. Mensen die last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of vatbaar zijn voor bewegingsziekte, kunnen zich mogelijk niet aanpassen aan progressieve lenzen.

Veel mensen vinden het moeilijk om zich aan te passen aan de verschillende lensvermogens in progressieve lenzen. Als dragers niet gewend zijn aan meerdere veranderingen in het lensvermogen, kunnen progressieve lenzen ze in het begin misselijk en duizelig maken. Een ander nadeel is dat het perifere zicht enigszins kan worden veranderd door de veranderingen die optreden aan de rand van progressieve lenzen. Deze vervorming in het kijken wordt vaak een zwemeffect genoemd.

Veel van deze bijwerkingen zullen binnen korte tijd verminderen, en het is handig om uw nieuwe lenzen de hele dag te dragen. Als uw nieuwe multifocale lenzen echter na twee tot drie weken nog steeds niet comfortabel aanvoelen, kan uw oogarts verdere hulp bieden. Het kost tijd om je aan progressieven aan te passen. Je moet jezelf trainen om tijdens het lezen uit het onderste deel van de lens te kijken, om recht vooruit te kijken naar afstand en ergens tussen de twee plekken te kijken voor middellange afstand of computerwerk.

Sommige mensen passen zich nooit aan, maar de meeste wel. Tijdens de leerperiode kunt u zich duizelig en misselijk voelen als u door het verkeerde deel van de lens kijkt. Er kan ook enige vervorming van uw perifere zicht zijn (wat u aan de randen ziet als u recht vooruit kijkt). Progressieve lenzen zijn multifocale lenzen die corrigeren voor bijziendheid, verziendheid en alles daartussenin met een geleidelijke overgang tussen elk recept op de lens.

Een ding dat je in bijna elke lens kunt krijgen, is om de gang van de progressieve lens in te korten of te verlengen. Deze lenzen met progressieve bril, of niet-line multifocale lenzen, bieden een meer geleidelijke verandering tussen corrigerende delen van de lens. Om de slecht passende lens te compenseren, moeten mensen in dit geval vaak hun kin te veel laten zakken om door de juiste plekken van de multifocale lenzen te kijken voor afstandszicht. Progressieve brillenglazen hebben voordelen, maar ze kunnen moeilijk zijn om aan te wennen en zijn misschien niet voor iedereen ideaal.

Met multifocale glazen zijn mensen nu vrij om zowel het brilmontuur van hun keuze als de daadwerkelijke lenzen uit te kiezen. Als progressieven te laag zitten, zoals op de afbeelding hierboven, heb je de neiging om dat te compenseren met een overmatige verhoging van je kin om in de leeszones te komen. Omdat er geen zichtbare lijn is die het nabije en verre zicht scheidt, moeten mensen de tijd nemen om zich aan multifocale lenzen aan te passen. Maar wat we wel kunnen doen, is profiteren van de geavanceerde technologie van de vooruitstrevende lensfabrikanten en optiekwinkels om uw progressieven zo goed mogelijk te maken en de genoemde punten zo perfect mogelijk voor uw ogen te centreren.

Progressieve lenzen, die dunner en lichter zijn, vereisen een hogere mate van expertise en technologie dan enkelzichtlenzen of bifocale lenzen, waardoor ze duurder zijn. Je mist een klein beetje van de halve fond en de gang van de progressieve lens verliest een beetje van zijn breedte, met elke millimeter die je korter bestelt. Progressieve lenzen zijn gemaakt volgens verschillende normen, die meestal gebaseerd zijn op het niveau van maatwerk. Progressieve brillenglazen kunnen een zwemeffect veroorzaken, wat het perifere zicht beïnvloedt en het zicht aan de randen van de lenzen kan verstoren.

.