Wat zijn de problemen met multifocale lenzen?

Progressieve brillenglazen kunnen een zwemeffect veroorzaken, wat het perifere zicht beïnvloedt en het zicht aan de randen van de lenzen kan verstoren. Dit verdwijnt misschien niet met de tijd, zoals de andere moeilijkheden.

Wat zijn de problemen met multifocale lenzen?

Progressieve brillenglazen kunnen een zwemeffect veroorzaken, wat het perifere zicht beïnvloedt en het zicht aan de randen van de lenzen kan verstoren. Dit verdwijnt misschien niet met de tijd, zoals de andere moeilijkheden. Een ander nadeel van multifocale lenzen zijn de kosten. De drie verschillende brandpuntsafstanden van multifocale lenzen kunnen dragers vatbaar maken voor duizeligheid en duizeligheid.

Van lange tot middellange tot korte afstand bieden de lenzen een gradiënt van toenemende sterkte. Terwijl het bovenste gedeelte bedoeld is voor wandelen, autorijden en andere activiteiten die zicht over lange afstanden vereisen; het onderste gedeelte is bedoeld voor lezen, schrijven en andere activiteiten. Een veelgemaakte fout die mensen maken wanneer ze hun lenzen voor het eerst dragen, is uit de verkeerde brandpuntsafstand kijken, waardoor hun zicht wazig wordt en leidt tot een algemeen gevoel van duizeligheid. Dit probleem kan worden opgelost door de bril op de juiste manier aan uw gezicht aan te passen en te leren uw hoofd te bewegen wanneer u naar iets zoekt, in plaats van alleen uw ogen te bewegen.

Mensen hebben de neiging om alleen hun ogen te bewegen als ze naar een object kijken. De gradiënt van het toenemende lensvermogen betekent echter dat dragers extra waakzaam moeten zijn in hoe ze naar een object kijken. Wanneer u multifocale lenzen draagt, is het belangrijk dat u uw hoofd beweegt en niet alleen uw ogen wanneer u zich op objecten op verschillende afstanden concentreert. In wezen moet je neus wijzen naar het object waar je naar wilt kijken.

Voordat u zich aan deze kleine nuance aanpast, kunnen progressieve lenzen ervoor zorgen dat dieptewaarneming niet goed aanvoelt. Progressieve of multifocale lenzen hebben een onverdiende reputatie opgebouwd omdat ze moeilijk te gebruiken zijn. Mensen hebben gemeld dat ze zich onstabiel voelen, niet kunnen lezen of er zelfs helemaal niet uit kunnen kijken. Veel mensen vinden het moeilijk om zich aan te passen aan de verschillende lensvermogens in progressieve lenzen.

Als dragers niet gewend zijn aan meerdere veranderingen in het lensvermogen, kunnen progressieve lenzen ze in het begin misselijk en duizelig maken. Een ander nadeel is dat het perifere zicht enigszins kan worden veranderd door de veranderingen die optreden aan de rand van progressieve lenzen. Deze vervorming in het kijken wordt vaak een zwemeffect genoemd. Veel van deze bijwerkingen zullen binnen korte tijd verminderen, en het is handig om uw nieuwe lenzen de hele dag te dragen.

Als uw nieuwe multifocale lenzen echter na twee tot drie weken nog steeds niet comfortabel aanvoelen, kan uw oogarts verdere hulp bieden. Het kost tijd om je aan progressieven aan te passen. Je moet jezelf trainen om tijdens het lezen uit het onderste deel van de lens te kijken, om recht vooruit te kijken naar afstand en ergens tussen de twee plekken te kijken voor middellange afstand of computerwerk. Sommige mensen passen zich nooit aan, maar de meeste wel.

Tijdens de leerperiode kunt u zich duizelig en misselijk voelen als u door het verkeerde deel van de lens kijkt. Er kan ook enige vervorming van uw perifere zicht zijn (wat u aan de randen ziet als u recht vooruit kijkt). Als contactlenzen worden gecombineerd met een multifocale bril, heb je de hele lijst met opties al vermeld op deze website. Het vinden van de juiste bril kan echter vaak een moeilijkere prestatie blijken te zijn dan verwacht, en progressieve lenzen hebben hun eigen nadelen.

Progressieve lenzen zijn geschikt voor maximaal drie voorschriften en zijn een vervanging voor zowel bifocale als trifocale lenzen. De aanpassingsperiode verschilt per persoon, maar de meeste mensen zijn comfortabel met hun nieuwe multifocale lenzen binnen slechts 2-3 dagen. Ook wel „no-line bifocale” genoemd, bieden progressieve lenzen een scala aan voordelen voor mensen die worstelen met close-up zicht, waaronder de eliminatie van de harde lijnen die traditioneel worden aangetroffen op bifocale lenzen. Als progressieven te laag zitten, zoals op de afbeelding hierboven, heb je de neiging om dat te compenseren met een overmatige verhoging van je kin om in de leeszones te komen.

Je mist een klein beetje van de halve fond en de gang van de progressieve lens verliest een beetje van zijn breedte, met elke millimeter die je korter bestelt. Als u uw uiterlijk verlaagt om te lezen of iets op uw laptop op te zoeken, moet u de onderste helft van het progressieve lensontwerp gebruiken. Wat kan er gebeuren, in sommige gevallen hebben je progressieven de neiging om iets te veel plus kracht vast te houden, waardoor de afstand enigszins wazig wordt. Veel dragers dragen alleen parttime een progressieve bril wanneer ze die nodig hebben, zoals op het werk of tijdens het lezen.

Het enige waar je tot nu toe over las, waren problemen veroorzaakt door de verkeerde positie van de hele lens in het frame met een vaste instelling van de heldere zones in je multifocale lenzen of het hele montuur. De reden is dat kleinere mensen vaak het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten dwingen om de leeszone te bereiken met een lange progressieve lensgang. .