Zijn multifocale lenzen het waard?

Sommige mensen vinden dat een progressieve lens beter is dan een enkelzichtlens omdat het hen in staat stelt om duidelijk te zien op verschillende afstanden zonder dat ze een tweede bril hoeven te dragen. Een progressieve lens doet het werk van een single-vision lens en leesbril, zodat je maar één bril bij de hand hebt.

Zijn multifocale lenzen het waard?

Sommige mensen vinden dat een progressieve lens beter is dan een enkelzichtlens omdat het hen in staat stelt om duidelijk te zien op verschillende afstanden zonder dat ze een tweede bril hoeven te dragen. Een progressieve lens doet het werk van een single-vision lens en leesbril, zodat je maar één bril bij de hand hebt. Je ogen veranderen naarmate je ouder wordt. Als je 40 bent, wees dan niet verbaasd als het moeilijk wordt om je focus te verleggen tussen een boek, een website op een computerscherm en het whiteboard van de vergaderruimte.

Progressieve lenzen worden steeds populairder bij mensen die hulp nodig hebben om dichtbij, ver en daartussenin te zien. Met multifocale glazen hoef je niet meer dan één bril bij je te hebben. Je hoeft niet te wisselen tussen je leesbril en gewone bril. Het is belangrijk om te begrijpen welke impact uw montuurkeuze heeft op uw lenzen.

Framemaat is een belangrijke overweging als het gaat om multifocale lenzen, omdat bepaalde multifocale lenzen beter werken in monturen van verschillende grootte. Omdat je met progressieve lenzen op alle afstanden kunt zien, is het belangrijk dat het hele gezichtsveld binnen het frame past. Daarom passen monturen met een zeer korte lens niet op progressieve lenzen en monturen met een grotere lens (minimaal 28 mm hoog). Progressieve dragers moeten vliegeniers en kattenogen vermijden, omdat beide het onderste gedeelte van het recept kunnen afsnijden, wat resulteert in verlies van leeszicht.

In plaats daarvan moeten ze zoeken naar kortere frames met afgeronde randen zoals hoornrand, retro vleugeltip, ronde en ovale frames. De beste manier om u aan deze nieuwe uitdaging aan te passen, is door een afspraak te maken met uw oogarts, die u waarschijnlijk een paar lenzen met progressieve toevoeging (PALS) zal voorschrijven. Bovendien kunnen adaptieve progressieve lenzen, digitale bloklenzen (computerbrillen) of hydrofobe lenscoatings extra kosten met zich meebrengen. Als dragers niet gewend zijn aan meerdere veranderingen in lensvermogen, kunnen progressieve lenzen ze in het begin misselijk en duizelig maken.

Progressieve lenzen elimineren ook de lijn in bifocale lenzen en zorgen voor een meer naadloze overgang van kijken in de verte naar scherpstellen op objecten van dichtbij. Natuurlijk ervaar je de voordelen van multifocale glazen het meest wanneer ze goed zijn afgesteld op je montuur en de manier waarop de monturen op je gezicht passen. Om de insteltijd te verkorten, moet u ervoor zorgen dat uw lenzen worden aangepast en gemonteerd door een erkende oogarts of optometrist, en draag ze zo vaak mogelijk. Progressieve lenzen zijn aanzienlijk duurder dan enkele of multifocale brillen vanwege de extra tijd die nodig is om een lens te maken met meerdere voorschriften en zonder lijnen.

Je moet jezelf trainen om tijdens het lezen uit het onderste deel van de lens te kijken, om recht vooruit te kijken naar afstand en ergens tussen de twee plekken te kijken voor middellange afstand of computerwerk. Als uw nieuwe multifocale lenzen echter na twee tot drie weken nog steeds niet comfortabel aanvoelen, kan uw oogarts verdere hulp bieden. Zonder een zichtbare lijn om je te begeleiden, moet je jezelf trainen om uit het juiste deel van de lens te kijken voor de taak die je uitvoert. Met technologische vooruitgang hebben de progressieve lenzen van vandaag deze vervaging echter verminderd om actieve dragers een beter zicht te bieden.

Progressieve lenzen worden gebruikt om presbyopie te corrigeren, het verlies van het vermogen van de ogen om te focussen op objecten in de buurt. Progressieve lenzen, die dunner en lichter zijn, vereisen een hogere mate van expertise en technologie dan enkelzichtlenzen of bifocale lenzen, waardoor ze duurder zijn. Veel van deze bijwerkingen zullen binnen korte tijd verminderen, en het is handig om uw nieuwe lenzen de hele dag te dragen.